Hírek

Számlázással kapcsolatos változások 2020. 07. 01.

Számlázással kapcsolatos változások 2020. 07. 01.

Változások a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségben

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Az addigi 15 nap helyett a teljesítéstől számított 8 napon belül kell kiállítani a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról szóló számlát. Ez alól kivételt képez az EU más tagállamába irányuló értékesítés és az ún. fordított ÁFA-s szolgáltatásnyújtás, ami után az ÁFA-t a szolgáltatás igénybevevője fizeti (ezekben az esetekben a teljesítés hónapját követő hónap 15. napja a kiállítási határidő), valamint a készpénzzel történő fizetés (ekkor haladéktalanul ki kell állítani a számlát).

A számlákkal kapcsolatos online adatszolgáltatási kötelezettség úgy változik, hogy minden belföldi adószámmal rendelkező adóalany felé kiállított számlát le kell jelenteni a NAV felé, értékhatár nélkül. Jelenleg ez a kötelezettség csak a 100 ezer Ft ÁFA-tartalmat elérő, illetve meghaladó számlákra vonatkozik.
Mindez azt jelenti, hogy olyan adóalanyoknak is bejelentési kötelezettségük keletkezik, akik bármilyen okból (alanyi mentesség, közérdekűség, illetve egyéb sajátos jelleg miatt) ÁFA-mentes vagy fordított ÁFA-s számlát állítanak ki belföldi adóalany részére. Ilyenné válnak pl. a jellemzően alanyi mentes KATA-alanyok, de vonatkozik majd a kötelezettség az ingatlan bérbeadást adószám birtokában végző magánszemélyekre is.
2021. január 1-től várhatóan a magánszemélyek részére kiállított számlákat is jelenteni kell majd a NAV felé.

További változás lesz 2020. 07. 01-től, hogy minden belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepelnie kell a vevő adószámának (illetve az adószám első nyolc számjegyének).

A számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség pontos teljesíthetősége érdekében javasoljuk online adatszolgáltatásra alkalmas számlázó programok használatát, illetve az ez irányú mielőbbi tájékozódást a kapkodások, az adminisztrációs terhek és az esetleges büntetések biztos elkerülése érdekében. Munkatársaink készséggel megosztják az online számlázó programokkal kapcsolatban szerzett tapasztalataikat.

Az online pénztárgépet használó adózóknál problémát jelenthet majd az adatszolgáltatás esetleges duplikációja, amennyiben mind a pénztárgép, mind a számla adata bekerül a NAV-hoz. Ennek kezelésére várható, hogy a NAV tájékoztatást fog kiadni. Egyelőre az tekinthető biztos és egyben jogszerű megoldásnak - s lehet, hogy a NAV végleges álláspontja is az lesz -, hogy ha a vevő számlát is kér, akkor a számla szerinti ellenértéket nem kell beütni a pénztárgépbe. Ehhez viszont a pénztárgép használata előtt tudni kell (meg kell kérdezni) a vevő szándékát.

Hoffmann Károly

Hoffmann Károly | adószakértő
Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Három évig egyetemi oktatóként, majd azt követően az APEH Pest Megyei Igazgatóságán dolgozott. Irodánkban adótanácsadást, adóbevallások készítését és ellenőrzését végzi, valamint ügyfeleinknek az adóhatóságok felé történő képviseletét látja el.